20 Eki 2014

MÜZİĞE DAİR MİM

Anlaşılan o ki Süslü Şirine borçlu kalmayı pek sevmiyorJ Ve kısa sürede bana cevaplamamış olduğum bir mim paslıyorJ Şaka bir yana sevdim sanki ben bu mim işini. İnsana kendini ifade etme fırsatı veriyor hatta bazen kendini ‘kendine’ ifade etme fırsatı. SÜSLÜ ŞİRİNE’ye mim için teşekkür ederek soruları cevaplamaya başlıyorum.
1)    Müzik denildiğinde aklınıza gelen tek kelime?
İhtiyaç.

2)    Hiç müzikten bıktığınız oldu mu? Veya dinlemeye ara verdiğiniz?

Hayır olmadı. Zaten ihtiyaç olarak algıladığım bir şeyden bıkmam saçma olurduJ Ara da vermedim. Yemeye,  içmeye, nefes almaya ara vermediğimiz gibi.


3)    Hayatınız boyunca hayranı olduğunuz bir ses sanatçısı oldu mu? Posterlerini odanıza astığınız fan dediğimiz türden yani?

 Büyüme evresinde düşünsel anlamda yaşadığım gel gitleri, öğrenme ve anlama sürecinde etkisinde kaldığım olumsuz durumları saymazsak müzik denince ilk Ahmet Kaya’yı sevmiş ve hep dinlemişimdir. Açıkçası bu bahsettiğim dönemlerde dahi Ahmet Kaya dinlemiş olduğumu söylersem, “hayatın boyunca” ibaresinin ne kadar geçerli olduğu anlaşılır. Belirtmeden de geçemeyeceğim, artık her şeye her duruma bir bütün olarak bakabildiğimi fark ediyorum. Hepimiz birtakım şeylere inanıyor ve onların peşinden gidiyoruz. Hepimizin doğruları kendine göre en doğru. Kimsenin başkasının doğrularını değiştirmek için ayak diremeye hakkı yok. Bunu kavrayınca hayat daha kolay görünüyor zaten. Poster astın mı derseniz asmadım. Zeki Müren de bizi görmedikten sonra bir anlamı yok sankiJ

4)    Kitap okurken müzik dinler misiniz?

Duruma göre değişiyor. Bazen dinlerim bazen dinlemem. Müziğin o an okuduğum şeye odaklanmamı engelleyeceğini düşünürsem dinlemem. Ama genelde dinliyorum şöyle bir düşündüm deJ

5)    Çok klasik ama yine de sormak istiyorum. Sizin türünüz hangisi?

Klasik soruya klasik cevapJ Yüreğime dokunan her müziği severek dinlerim.  Halk müziği ve özgün müzik daha yakın duruyor gibi.

6)    Asla dinlemem dediğiniz bir tarz var mı?

Yok. Ya da ben asla dinlemem diyeceğim müzik türüyle henüz tanışmadım. Şimdilik yok ama.

7)    Size bir şarkıcı olsanız kim olmak isterdiniz desem?

Ben de herkes gibi sadece kendim olmak isterim. Zaten upuzun yıllar boyu iyi kötü kendi olmuş, acı tatlı her şeyi kendi olarak göğüslemiş birine “Kim olmak istersin?” diye sormak mantıklı değil. Kimse kendine bu saygısızlığı yapmak istemeyecektir. Bizi biz yapan, diğerlerinden ayıran özelliklerimiz değerli çünkü.

8)    İmkanınız olsa ülkemizde müzikle ilgili neyi veya neleri değiştirmek isterdiniz?

Müzikten bahsediyoruz; ama bu ülkedeki insanların çok büyük bir kısmı müziği televizyonda gördüklerinden ibaret zannediyor. O yüzden televizyona bir el atardım herhalde imkanım olsa. Şaklabanların, soytarıların, teşhirci kadın ve erkeklerin, sanat yapmadan sanatçı oluverenlerin insanların evine bu kadar rahat girmesini engellerdim. Belki o zaman herkesin gerçekten de neyi, kimi dinlemekten hoşlandığına dair daha doğru tercihler yapma şansı olurdu.

9)    'Bu şarkı benim!' dediğiniz bir şarkı var mı?

Var https://www.youtube.com/watch?v=WCYa0bTo--A Tabii bu şarkının her versiyonunu seviyorum. Sözsüz olanlarını, en eski en çıplak halini, Esfahani’nin sesinden yankılananını… Sözleri mutluluğu, ezgisi hüznü anlatıyor. Bence eşsiz bir karışım.

Hepsi aynı şarkı aynı ezgi; ama hepsini başka seviyorum.

10)     TV lerde bol bol yayınlanan Talk Show programları hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle sunucusunun ses sanatçısı olduğu programlardan bahsediyorum.

Biri bana bir şey sormayagörsün, illa ki en açık en net düşüncemi söyleyeceğimJ Seyrediyorum ara sıra ben o programları. Gereksinim duyuyorum, beynim o kadar ciddi konuyla dolu ki onu çok da karmaşık olmayan basit şeylerle oyalayıp düşünmeye ara vermek istiyorum. Mesela en son Bülent Ersoy’un programı vardı Show’da. Ciddi ciddi iyi geliyordu bana onu seyretmek. Ki Bülent Ersoy deyip geçmeyeceksin. Cesur bir insan, güçlü bir karakter ve sahiden müthiş bir yorum. Yani bayılmıyorum o tür programlara  ama sevenlere, seyredenlere de bir şey diyemem.

11)    Kim şarkı söylemesin sorusuna vereceğiniz ilk isim kim olur?

O kadar çoklar ki aklıma bir “ilk” isim gelmiyor.  Her işte her meslekte yapmasın diyeceğimiz bir sürü insan var zaten. Şarkı söylemeyi günümüz algısındaki gibi bir şey zannedenler söylemesin mesela. Şarkı söylemeyi söylediği şarkının kalitesinden tut da o şarkı nedeniyle kendisini sevecek olan insanların bakış açısına, güvenine kadar düşünüp ciddiye alacak olanlar söylesin. Şarkılarında örnek insan, gerçek yaşamında “değişik” olanlar söylemesin misal.

Bu mim de böylece noktalanmış oldu. Okuyanlara teşekkür ederek soruları cevaplama sırasını http://1deliningunlukleri.blogspot.com/  1 DELİNİN GÜNLÜKLERİ’ne bırakıyorum.

3 yorum:

  1. Herkesin kişiliği,duyguları,yaşadıkları,büyüdüğü ortam farklı bu yüzden aynı olaya birden fazla bakış açısı var.Bende insanın kendisini ilgilendiren konularda çevresindekilerin onu farklı düşünmeye zorlamasına karşıyım.Ama toplumu etkileyen konularda aynı düşünemiyorum çünkü o zaman durum farklı bir bakış açısı değilde bencillik oluyor bence. Bu arada her soruyu üşenmeden uzun uzun cevaplamışsın teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim az önce soruları yanıtlayıp yayınladım Başka birine yollamayı düşündüm ama sonra vazgeçtim.

    YanıtlaSil
  3. Gerçek sanatçıların sayısının azalması en üzücü olanı ya.Kitap okurken kitaba odaklanmak istiyorum ben daha çok.

    YanıtlaSil

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *