21 Ara 2015

GÜNEŞ TAYLA SAYRI AT

(Eskilerden yazımı geçen sene bugün, doğum günümde yazıp paylaştığım yazı olarak belirledim. Okudum, baktım 28 yaşıma girerken hislerim de ruh halim de aynı... Bu olsun dedim. Keyifli okumalar...)



Gümüş yayla altın ok. Gün dumanlı tepelerde çoktan inzivaya çekildi. Doğarsa gün doğacak uykumuzun yamacında yeni bir hayat değil. Yanılma.

Katran karası gecenin ahıdır, tutar. Uzay boşluğunda ağır aksak ilerleyen cılız bir ses yankısıdır, işitilmez. Dilindeki son umudu kemirmektir, en fenası bu. Yağmurun güm güm vurduğu pencereye burnunu dayayarak, garip bir övünmeyle, ıslanan ve eriyen hayallerini seyretmektir, kör olasıca safi beyaz bakışlarla.

Bence yanılırsın yanılma. Gece olur herkes uyur. Gün doğar derdin uyanır. Senin ve benim damarlarımızda sadece bitkin bir çiçek -açmaya bile hevesini bırakmamışlar- bir tutam ısı ve ışık yeter bana diyerek, güneşe uzanır.

Kondusunun önündeki alçak duvara tüneyip çekirdek çitleyen varoş kızlarının dilinde, yeniden tiksinir kendinden hikayeler. Sırf bu yüzden lanetlidir mesela ekmek almaya gidişler ve mahalleden geçmeler. 


Gümüş ayla altı yok. Belki de bilmek istiyorumdur dirayetin nereye kadar, gücün ne. Seni ne kadar terk edebilirim sana ne kadar dönebilirim. Beni ne kadar inandırabilirsin kendine? Yalnızın bahanesi çok. Anda bir bıraksan onu, anda bir çekilsen gerisine, bu kadarı bile bir yalnıza hediye. Düştüğümüz yerde uyuyalım öyleyse, bulunmazsak büyürüz, ne güzel işte…

Sonra bir gün ben doğmuşum olay bundan ibaret aslında. Saçlarım var, gözlerim var, ellerim ve ayaklarım. Senin ve herkesin gibi geçtiğim sokaklarım. Kuytusunda kaderden emin olduğum tortusunda parça pinçik bölünüp dağıtıldığım uçlu bucaklı yollarım da var. Ekmeğin kutsalında büyümüş hala yol almaktayım.

Güneş yayla altın ot. Bizi zaman, yaşadıklarımızın sıradanlığına inandırdığından beri biz seninle hiç kimseyiz. Doğduğumuz gün önemsiz bir mesele, kim bilir öldüğümüzle de ne iyi edeceğiz. Bence sen aldanırsın aldanma. Bir gün elbette, üstümüze sinen bu yitiklik halinden hunharca gideceğiz. Gideceğiz… Hep bir valiz dursun kapıda. İçine en sevdiğin o şarkıyı koy, ana fikri hüzün de olsa, dinleyeceğiz.

Sonra bir hayat yaşadım kimliğim değişti mesele bundan ibaret aslında. Ben olmayan bir ben gibi davranmaya başladım. Saksıda çiçeğin pencerede buğunun bardakta çayın kederini duymamaya. Tasarladığım dünyada bir üçüncüye yer yok çoğu zaman bir ikinciye bile senden başka. Bana bende yer yok, sana sende olmadığı kadar yok. Anla.

Bence sen bilmezden gelirsin gelme. Pasifik’te bir damla su ile savaşımını rüyalarının, sanki çok yorgun ve çok şeyler kazanmışsın herkesin güzelce oynadığı bunalımlı bir oyunda. Biz doğduk. Bizimle beraber iki yalnızlık, iki yalnız benim satırlarımda yan yana gelebilen, kendi içindeki yollardan geçip birbirine varamayan iki yabanlık hali.

Sonra herkesinki gibi düşmeler, kalkmalar, yürümeler ve acılar. Hepsi bundan ibaret evet, gerisi yazgının seyir merakı. Beyaz zarflarda kırılmaz mühürlü kara bahtlar dağıtması postacı kuşlarının. Biraz da baktığımız her yere bir parça hüzün bıraktığımız gerçeği…

Güneş tayla sayrı at. Tavlasında rüzgar kanatlarıyla zincire vurulan biziz. Gülüşleri tren raylarına düğüm atılan ve sonsuzluğun keşfine ramak kala sakatlanan. Sonra bir gün doğmuşuz işte fazla söze gerek yok. Doğduğumuz önemsiz bir mesele, kim bilir öldüğümüzle de ne iyi edeceğiz… 

Bugün benim doğum günüm. Adettendir, kutlu olsun…

38 yorum:

  1. Emeğinize , yüreğinize, kaleminize sağlık. Yine gece vakti güzel bir yazı okumuş oldum. Ayrıca nice sağlık, mutluluk ve başarı dolu yıllar geçirmeniz dileği ile. Doğum gününüz kutlu olsun.

    Sevgi, Saygı ve Hürmetlerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, çok sevindim beğendiğinize :) Ayrı sevdiğim yazılarımdan biridir, usul usul tarih olmasın istedim yeniden paylaştım. Doğum günü dilekleriniz için de çok teşekkür ederim, hayırlı geceler.

      Sil
  2. Duygularini öyle güzel ifade eden bir yazi olmus ki... bir yazi degil de, siirmis gibi hissetim okurken.

    Dogum gününe denk gelmesi ne hos olmus bu nostaljik pazartesinin. Böyle dilek sözcükleri kulaga siradan gibi gelir bazen ama gercekten sana diledigin gibi gecirebilecegin, saglikli ve huzurlu uzun yillar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de şiir gibi olmuş :) Allah'tan böyle bir fikir ürettin de eski yazılarımı hem tekrar yayımlayacak hem de bol bol övecek fırsatım oluyor :)) Bazı yazılarım beni cidden tatmin ediyor, hislerimi kelimelerle somutlaştırabildiğimi düşünüyorum, Nostaljik Pazartesi'de de sırayla onları yayımlayacağım. Bu vesileyle tekrar teşekkürler. Doğum günümün pazartesiye denk gelmesi bence de hoş oldu, güzel dileklerin için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Gün doğar derdin uyanır cümlesini çok sevdim:)Doğum günün kutlu olsun. Yeni yılda çok güzel yazılar yayınla biz de okuyalım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim de önemsediğim cümlelerden biri o :) Teşekkür ederim, inşallah güzel güzel yazılar yazmak nasip olur da sizinle paylaşırım, amin.

      Sil
  4. Doğduğumuz önemsiz bir mesele, kim bilir öldüğümüzle de ne iyi edeceğiz…
    Mevlana misali ölüm gününe düğün günü gibi bakabilen bir yüreğin olsun canım.Dogum gününde neden bunu dedim ki simdi...Ama o satirlar bana bunu hatirlatti.Cok guzel,saglikli,hayirli,bereketli,uzun bir ömrün olsun.Kalemin elinden hiç düşmesin.Hep yaz sen hep yaz ki feyz alalim senden can.Nice mutlu huzurlu yaşlara yüreği kalemi gibi güzel olan arkadaşım☺❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel söyledin... Dünyaya iştahla, tutkuyla bağlanmaktan hep kaçınmaya çalışırım zaten; ama tabii o noktaya varabilmek mümkün görünmüyor :) Hep yaz hep yaz'a gönülden bir innnşallah :) Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. doğum gününüz kutlu olsun güzel günler diliyorum yazılarınızı da çok beğendim okuma listemdesiniz sizide beklerim sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz :) Çok teşekkür ederim, yazılarımı beğenmenize ayrıca mutlu oldum. Ben de sizi izlemeye aldım. Görüşmek üzere :)

      Sil
  6. Merhabalar.
    Doğum ile ölüm arasındaki ince ve zorlu bir çizgi, adına yaşamak dediğimiz bir sınavdır adeta.

    Hep düşünmüşümdür. Aralık ayı, acaba ismiyle mütenasip midir diye? Aralık ayının 21'i de sizin doğum gününüzmüş. Doğum gününüzü kutlar; size, sağlıklı, huzurlu ve içinde mutluluğu ve güzellikleri hiç eksik olmayan nice yıllar dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoş geldiniz Recep Bey :) İsimler temsil ettikleri varlığa tesir eder bence de. Bir uyum söz konusu olabilir tabii ki neden olmasın. Bu tarihin yılın en uzun gecesi olma gibi bir özelliği var; ama ben daha şahsi olarak bir numarasını görmedim bu durumun :)) Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Saygılarımla.

      Sil
  7. Okumaya başladığımda aklıma Mevlâna'nın çok sevdiğim şu sözlerini getirdiniz:
    ''Eğri olsam yay gibi elde taşırlar beni, doğru olsam ok gibi yabana atarlar beni.''
    Görüldüğü gibi yetenek öyle herkeste bulunmuyor, isteyen istediği gibi kalemini konuşturup kelimelerin sihrini ortaya dökemiyor sizin gibi. Hayran olunası bir yazı yine. Gümüş yayla altın ok, hayatın içinde döne büküle yol alarak gümüş tayla sayrı ata ulaşmış.
    İyi ki doğmuş bu yetenek, iyi ki yollarımız kesişmiş.

    Doğum gününüzü kutluyor, gönlünüzden geçenlerin bir bir gerçek olduğu huzurlu bir yaşam diliyorum. Sevgiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyor musunuz normalde doğum günü kutlamalarından hiç hoşlanmam ve başka bir alanda bugün benim doğum günüm deme gereği dahi duymam. Ama burada; içinde olmaktan çok keyif aldığım blog dünyasında, bir ilişki içine girdiğim sizinle bu paylaşımı yapmaktan gerçekten mutluyum. Yazdıklarınızı okumaktan keyif alıyorum; ortak bir paydada, yazıda buluşuyor olmamız hepinizi ailem gibi hissetmemi sağlıyor. Bu güzel sözleri hak edecek kadar büyük bir yeteneğe sahibim diyemem; ama kendi çapımda yazıyorum işte bir şeyler ve beğendiğinize gerçekten çok sevindim. İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim, sevgiyle...

      Sil
  8. Öyle güzel yazmışsın ki...Doğum günümüzde hepimiz önemli hissedilmek isteriz bu yazı sanki biraz o hislere karşıt geldi bana. Doğduğumuz önemsiz bir mesele asıl kim olduğumuz neler yaptığımız öldüğümüzde belli olur... Doğum günün kutlu olsun hüzünlendiren düşündüren güzel yazı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarken şunu kastediyorum bunun anlaşılmasını istiyorum gibi bir kaygı gütmüyorum bu tip yazıları; ama sonradan siz okuyanlardan gelen yorumlara bakıp "Vay be, neler demek istemişim ve demişim ben öyle!" diye kendime hayran oluyorum :) Bir yukarıda yine böyle şahane bir yaklaşım var mesela. Elbette. Sonuçta hislerden söz ediyorum ve yazı benden bağımsızlaşıyor. Ki çok güzel bir çıkarım bu. Doğduğumuzda değil öldüğümüzde "ne olduğumuz ne yaptığımız, yapmadığımız" meydandadır. Önemli olan doğmak değil, ölmektir. Ben teşekkür ederim kutlaman için ve özellikle de bu çıkarımla katkıda bulunduğun için.

      Sil
  9. Belki bi gün seyirci kalmayı bırakıp hayata karışmayı istersin.Doğum günün kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karışmaya değer bir dünya ve hayat olursa belki evet. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. ay benim ruh ikizim canımcığımın doğum günü müymüüüşşş :) iyi ki doğmuş iyi ki varmış o zamann :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet :) Çok teşekkür ederim canım benim, eksik olma.

      Sil
  11. Fidan, doğum günün kutlu olsun canım. Kalemine sağlık. Sevgiyle öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Çok özel olduğun gibi çok da güzel bir yazı yazmışsın. Nice güzel yıllara, birlikte yaşlanmak dileğiyle, seni çok çok seviyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim kuzum benim, hayat arkadaşım, en iyi okuyucum... Amin, ben de seni çok seviyorum.

      Sil
  13. Yazıları şiir tadında güzel kadın...Doğum günün kutlu olsun. Doğum gününde yaşama ve ölüme atıfta bulunan şiir tadında, yine su gibi duru ve güzel bir yazı okudum. Tekrar doğum gününü kutlarım ve ailenle birlikte nice güzel senelerin olmasını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel sözler bunlar :) Hangi birine sevinsem bilemedim. Güzel insansın, güzel bakıyor güzel görüyorsun bu yüzden :) Cümlemiz inşallah ailemizle, sevdiklerimizle nice güzel seneler geçirelim... Teşekkür ederim, sevgiler :)

      Sil
  14. Sevdiceğinle mutlu huzurlu güzel yıllar diliyorum,tez zamanda artın çoğalın diyorum,bizi yazılarınsız bırakma diyorum,yeni sayfalara yeni hikayeler yaz diyorum,aşk içinde bir hayat hepimize diliyorum esmer güzeli Fidannn :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam ne kadar zarifsiniz... Çok teşekkür ederim, inşallah hepsi olur, eksiksiz :) Siz güzelliği gittiğiniz yere götürüyorsunuz, güzellik bende değil :)) Tekrar teşekkür ederim, sevgi ve saygılar...

      Sil
  15. DUYGULARIN KENDİNİ BU KADAR GÜZEL İFADE EDEBİLDİĞİ NADİR İNSANLARDAN BİRİSİN. DUYGULAR SANA TÜM SAFLIĞIYLA GELİP SENİNLE HARMANLANIP BAŞKA GÖNÜLLERDE YEŞERİYOR. YAZILARINI OKURKEN DÜNYANIN KOYDUĞU MESAFELER KALKIYOR ORTADAN, SAHTENİN ARDINDAKİ MUAZZAM DUYGU MANZARALARI GÖRÜNMEYE BAŞLIYOR. KELİMELERİN NASIL ÇIRPINDIĞINI GÖRÜYORUM İÇİNDE YAŞAYAN DUYGULARI DAHA GÜZEL ANLATABİLME TELAŞIYLA ÇIRPINIYORLAR. EN ÖNEMLİSİ YALNIZ OLMADIĞIMI ANLIYORUM; HİÇ BİLMEDİĞİM BİR ŞEHİRDE HİÇ GÖRMEDİĞİM, HİÇ TANIMADIĞIM İNSANLARLA BİR PARÇA DUYGU EŞLİĞİNDE SAKLI KALMIŞ DÜNYALARI PAYLAŞABİLİYORUM.YANİ YÜREĞİNE, ELLERİNE SAĞLIK. SENELERİNDE DUYGULARIN, KELİMELERİN GİBİ DOLSUN TAŞSIN. KALEMİNİ, RUHUNU BİZİMLE TANIŞTIRDIĞIN İÇİN TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz Kemal Bey. Yazdıklarım size bu kadar güzel sözler sarf ettirebilmiş, ne mutlu bana. Desteğinizi ve takdirinizi esirgemediğiniz için çok teşekkür ederim. Saygılarımla...

      Sil
  16. doğum gününüz kutlu olsun.
    yazarak büyümek ne güzel.kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, yazarak büyümek çok güzel... Teşekkür ederim sevgili mızıka :)

      Sil
  17. Yeni yaşınız daha mutlu, daha sağlıklı, daha verimli ve güzel günler getirsin.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah :) Çok teşekkür ederim, sağ olun.

      Sil
  18. Düşüp kalkmalar, yürümeler, acılar...
    Bigün doğduk ve sonra baktık ki hayat böyle.. Ne yapalım sağlık olsun.. Biz yine umut dolu güzel yarınlara yürüyeceğiz..
    Yeni yılın, yeni yaşın kutlu olsun. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ya... Hayat bize soruyor mu ki şunu mu istersin bunu mu beğenirsin diye :) Ne varsa ne kadar varsa o. Öyleyse yürüyelim gitsin :) Çok teşekkür ederim canım benim, sevgiler benden...

      Sil
  19. Ahh! kaçırmışım doğum gününü :( Nasıl güzel yazmaktır bu böyle. Duygular kelimelerle sarmaş dolaş dans ediyor kaleminin ucunda. Hep ama hep yaz sen, e mi :)

    Yeni yaşında tüm güzellikler seninle olsun, ömrüne neşe mutluluk sevgi dolsun.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç olsun güç olmasın demişler :) Kutlama inceliği gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim :) Yazıyı beğenmenizden de ayrıca çok onurlandım. Allah ömür ve sağlık nasip ettiği müddetçe yazmayı sürdürürüm inşallah... Çok isterim bunu :) Tekrar teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *