19 Ara 2014

AŞKIN KELİME OYUNLARI


Bütün mazmunları kullanmış bu şairler. Bana seni benzetecek bir şey kalmamış. Ne bir nazım ne bir nesir, ne sadece söz. Bir yerde susup kalıyorum, bildiklerim kotarmaya yetmiyor. Kelimeler eğleniyor benimle. Cümlelerin oyununa boyun eğiyorum, sonrası kıyamet.

Redif var uyak yok gibiyim ne zamandır. Eklerime köklerime ayrılmam gerek. Sana bir zengin kafiye sunmak isterdim elbet, neyleyim ki yok. Bir yarım kafiye bile etmez benim yüreğim. Dedim ya, bir yerde susup kalıyorum, kelimeler kotarmaya yetmiyor.

Bu şairler bütün söz oyunlarını yapmış, bana seni söyleyecek sanat kalmamış. Bir yerde susup kalmam ondan. Varsın aruz, varsın hece, varsın alabildiğine serbest... Bir şiir söyle yeter ki. Bir şiir, kimin yazdığı önemli değil.

Meydan okuyorum, baş kaldırıyorum, koçaklama yaşıyorum niceden beri. Sen güzelleme. İki ayrı yatağında iki ayrı divane nehir. Akma diyemem ki sana. Bekle diyemem ki. Akmazsan, beklersen ağıt. Akarsan, beklemezsen taşlama. 

Bir ömür serdim ayaklarına ki yalnızca girizgah. Ustalık işi tegazzül olur belki bilirsin. Susmak zorunda kalmasaydım, belki bir fahriye ve dua. Ve tanıştık ve hatta kavuştuk bile. Kahretsin ki bütün beyitlere sığınmış bu mülteci şairler, bana seni sığdıracak beyit kalmamış.

Ben hep keder ederim eksik benzetmeleri. Sen de öyle yarım kaldın, benzetme yönü ve benzetme edatı olmayan bir teşbih gibi. Benzeyen sen, kendisine benzetilen gül ki gül eş sesli bir sözcüktür. Ben isterdim ki hep fiil, hep iş, oluş ve kılış. Sen hep gül. Ama, bir çiçek değil. Ve zannımca sana en çok hüsn-i  talil yaraşır. Kederine de, sus payına da, uykuna bile. Şair milleti değil mi? Bir çırpıda sıralamış işte bütün güzel sebepleri. Bana seni getirecek sebep kalmamış.

Çünkü, dört yanımız tariz ve kinaye ve mübalağa. Çünkü, hiç cevap gelmiyor bu nida'lara. Çünkü, akis'leri duyan olmuyor aksettirenden başka. Dört yanımız istifham. Her yanımız soru işareti anlayacağın. Bir tek cevap bile yok. Biliyoruz da bilmezden geliyoruz güya. O da külliyen yalan. Demem o ki sana, bir yerde susup kalıyorum, kelimeler yetmiyor kotarmaya. O soru işaretleri gibi kıvrılıp gidiyor zaman. Kaç kez anlattım oysa, zaman dedin mi... Üç nokta...

Sen düz uyak, ben çapraz uyak. Sen temel anlam, ben mecaz anlam. Sen muhteva, ben biçim. Buluşamayız istesek de aynı mısrada. Aynı sözcüğe sığmayız istesek de. İstesek de bir şiir etmeyiz anlayacağın biz seninle.

Hem ne var biliyor musun? Bütün mazmunları kullanmış bu şair milleti. Bütün oyunları yapılmış kelimenin. Bana seni benzetecek bir şey kalmamış. Niye hala böyle deli özlemek öyleyse dersen, niye hala burnunun direği sızlamak ince ince? İşte bu tezat. 

7 yorum:

  1. Ne kadar güzel yazıyorsun sen! Ne kadar geniş bir lugat, bakış açısı, yoğun duygular ve güçlü bir kalem... Bir gün koşa koşa gitip kitaplarını almak ve okumak isterim canım :)

    YanıtlaSil
  2. Canim sana mail attim. Belki gormezsin diye yorum birakayim dedim :)

    YanıtlaSil
  3. Sen hiçbir şair hiçbir yazar senin yüreğinden döktüğü benzetmeleri bir ara getirip aşk ile yazamazdı. Hangi insan aşkını ve özlemini dilin bilgisi içinde derin anlamlar altında saklayabilir ki senden başka? Düz anlatımlar neye yarar ki içinde farklı hisler ve anlamlar barındırmadıkça.. Eline, yüreğine, özlemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yanında kırk fırın ekmek yemek lazım canım. Ne senin kadar kitap okumuşluğum ne de senin kadar farklı, içten ve kendine çeken benzetmeler ve anlatımlar kurmuşluğum var. Kendi küçük dünyamda bir şeyler yazıp çiziyorum sadece. Ama o yazarlar her şeyi yazmış lakin içinde bir gram senin özlemin ve anlatımın yok. Kimsenin anlatımını senin anlatımların kadar beğenmedim, ne yalan söyleyeyim. İçimde bir mutluluk var. Yakındır bir kitap yazarı doğacak :)

      Sil
  4. çok güzeeell :) aferin 100 otur, diyesim geldi bu kadar edebi güzel bilgiden sonra canım :)

    YanıtlaSil
  5. Ulu Tengrim yazı su gibi aktıı gitti ve damağımda şahane bir lezzet bıraktı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Fidan canım benim beğenmez miyim ,benim kalemim kuvvetli değildir fazla ama iyi bir okuyucuyum,öğrencilerin de yazmalarını çok desteklerim .Bu yazını öğrencilerime de okumak istiyorum .Edebiyat terimleri bir yazıya ancak bu kadar güzel serpiştirilir :)

      Sil

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *