25 Tem 2016

"MÜTEVAZI OLMA GERÇEK SANIRLAR"


Bilir misiniz bu sözü? Bir kişiyi niteliksiz, değersiz olarak yansıtmak için tetikte bekleyenlere fırsat vermemek gerektiğini anlatır.
Herhalde diyorum ben gerçek sanılmasına mahal verecek kadar mütevazı davrandım, öyle yazıp çizdim. Yoksa bu kadar cahilin, edebiyatın e'sinden bihaber bu kadar kendini bilmezin gidip gelip "Hiç TE iyi yazmıyorsun taam mı!!1!11" diye çemkirmesinin başka bir açıklaması olamaz.
1. Çok da iyi yazıyorum, bunda bir anlaşalım. Çok iyi yazıyorum demek, iyi yazmanın sınırına gelinmiştir, kapatıp gidiyoruz demek değil sen her ne kadar daracık dünyanda öyle olduğunu zannetsen de. Çok iyi yazıyorum demek, çok iyi yazıyorum öyleyse neden daha iyi yazmıyorum demektir.
2. Yazmak, ona gönül vermiş olanlar için bir araç değildir. Amacın ta kendisidir. Senin için veya onun için yazmıyorum. Yazma eyleminin bizzat kendisi için yazıyorum. Sen okumadın diye ben hayata küsmüyorum örneğin. Aksine, ne kadar yalnızlık, ne kadar kendi kendine konuşurluk hissi, o kadar rahat yazma özgürlüğü. 
3. Kıskançlıkta, kin kusmada, çekememezlikte bir "Eleştiriye açık ol." eşiği var ki resmen kaba etlerimle gülüyorum. Ben eleştiriye açığım da neyin eleştiri olduğuna sen mi karar veriyorsun acaba? Hadi diyelim ki neyin eleştiri olduğu konusunda ortak bir karara vardık, neye dayanarak kendini beni eleştirebilecek seviyede, konumda ve donanımda görüyorsun? 
4. "Eleştiri olmadan kendini geliştiremezsin!!1!11" Hadi ya? Ciddi misin? Sebep? Ya ben ne idüğü belirsiz kimselerin, edebi bir eser üretmekle uzaktan yakından ilgisi olmayan; ama kendini üretilmiş her şeyde söz sahibi zanneden dahilerin tatavalarına ihtiyaç duymuyor; çünkü zaten kendi içimde kendimi fazlasıyla eleştiriyorsam? Kalırsın işte öyle. Senin kendini eleştirmek denen şeyle zerre ilgin yok ki. Sen kusursuzsun, muhteşemsin, herkesi her konuda eleştirebilecek bilgiye, kültüre, zevke sahipsin öyle mi? Karşısında put gibi dikildiğin o dev aynasını bir ara bir boy aynasıyla değiştirsen hiç fena olmayacak...
5. Bunun için kırk takla atmasam da, bu durumdan herhangi bir çıkarım olmasa da buraya mutlaka birilerinin yolu düşüyor. Bir şeyler söylemek isteyenler oluyor, söylüyorlar. Sessizce okuyup sessizce çekilenler oluyor; ama ne olursa olsun uzun zaman uğramadığımda dahi, bloğuma girdiğimde az da olsa mutlaka bir hareketlilik görüyorum. Kimseye "Gel beni öv, yazdıklarıma harika, muhteşem, olağanüstü de." demişliğim yok. Dediklerinde bana bir faydası olmadığı gibi demeseler bir kaybım da olmayacak. Ama, sınırını bilen her yorumu sevdiğim gibi onları da seviyorum.
6. "Bu şiiri/yazıyı çok sevdim, çok beğendim." in olumsuzunu düşünecek olursak, bunun tersi olarak bana en fazla "Bu şiiri/yazıyı pek sevmedim, beğenmedim." diyebilirsin. Bu da eleştiri değil, kendi hissiyatını ifade etmektir. Ama, tutup da hiç haddin olmadığı üzere bana kelimeleri kullanış biçimimle, üslubumla, tarzımla, yazın türümle, şununla bununla ilgili ahkam kesmeye kalkarsan o kesmeye kalktığın ahkamı alır, ait olduğu yere gönderirim. 7 yaşında normal kitaplar okumaya, 12 yaşında şiirler, yazılar yazmaya başladığında; üniversitede edebiyat okuduğunda, kitapların ve yazma gücün seni hayattan koparıp bir odaya hapsettiğinde, yazmakla konuşmayı unutacak kadar haşır neşir olduğunda, Kafka okurken gözlerin dolduğunda, Cansever'in "Kopunca kendimizden ve her şeyden biraz kopunca/Bir güç olduğunu sanırız yalnızlığın/Hatta bir bakıma övünürüz de onunla..." dizelerini okuyup arkasından "Aynen öyle sanıyorum..." diye mırıldandığında, dünyanın birbiriyle iletişim kurma metodu yazmak olsaydı keşke diye iç geçirdiğinde, ne kadar yazarsan yaz yazdıklarını yeterince iyi bulmadığında, 10 yıl önce yazdığın bir şeyi okurken "Sanki o zaman daha mı iyi yazıyormuşum ne? Bildiğin gerilemişim, yazamaz olmuşum..." diye kahırlandığında ve aslında bunun böyle olmadığını gayet iyi bildiğinde, Halit Ziya Uşaklıgil'i dipnotlara ya da sözlüğe bakmadan okuyabildiğinde, aslında hepsi bir kenara seni ele alacak olursak en basitinden ana dilini doğru düzgün YAZMAYI öğrendiğinde gel, o zaman konuşalım.
7. Bloğu anonim yoruma kapattım; ama üzülüyorum da bir yandan bu duruma. Geçerken uğrayan, bir ad, bir rumuz vererek ya da adsız olarak iki çift laf eden insanlar aklımın bir köşesinde küskün küskün duruyor. Fazla uzun süreceğini sanmıyorum, kurunun yanında yaşı yakacak insan değilim ben.
8. Bununla birlikte blogdaki yayın sayısı 226 oluyor. Bunların en az 100 tanesini okumuş olmadan kimse gelip bloğum hakkında atıp tutmasın. Burada olan bitene ne kadar hakimsin diye sorarlar adama.
9. Ben ne paraya ne de güce taparım arkadaş. Ben ancak ve ancak bilginin, düşüncenin karşısında düğme iliklerim. Cahildeki öz güvenden tiksinirim, cehaletiyle böbürlenen katlanılmaz bir varlıktır o. Sorsan, bilen insan kibirlidir... Hayır canım. SEN CAHİLSİN. Yanlış ve çirkin olan sensin. Cehaletini değil cehaletinle övünmeni küçük görüyorum ve daima öyle göreceğim.
10. Geldik mi "Mütevazı olma, gerçek sanırlar." kısmına yine? Olamayacağım artık evet, olmamı isteyen varsa gitsin uğramasın bir daha. Ayı oynatmıyoruz burada. Çember çevirmiyoruz. Senin beni yoğurma çabaların komik değil; alenen gülünç. Sen beni okumadın ya da diyelim ki okudun da beğenmedin diye ben derviş olup yollara vurmuyorum kendimi merak etme. Takır takır devam ediyorum yazmaya. Bu yeterince sancılı bir süreç. Bulunduğum noktada yeterince sancım var bir de kendini eleştirmen zanneden vasatların tribiyle uğraşamam. Sen ki nerede dandik, derinliksiz, tüccar kafasıyla çiziktirilmiş bir şey var okuyup hayran olmuş bir garip ademsin. Senin övgün de yergin de bana lazım değil. Okuma beni lütfen.
İnan sana yazmıyorum.



30 yorum:

  1. Çok sağlam gider yapmışsın ama biraz üst seviyeden olmuş. Seni yine anlamayacaklar ama anlamasınlarda zaten. Boşver

    YanıtlaSil
  2. Ben olsam bu ergen saçması yorumu yayımlamadan siler hiç de umursamazdım. Zira klavyenin arkasındaki yetersizlik, kurulan cümledeki hatalardan belli. Sıkma canını. Cevabını da iyi vermişsin. Tabii anlayabilirse 😂😅 Sevgilerimle 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan sonra aynen dediğin gibi Fikriyecim, kendini bilmezleri görmezden gelirim ne eksik ne fazla...

      Sil
  3. Sözlerine katılıyorum canım. Üzme tatlı canını, çoğu klavye aktivisti :)
    Sevgilerimle 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Kalem Kuklası, ben de sevgilerimi iletiyorum :)

      Sil
  4. Herşeyi öyle netlikle anlatmışsınız ki takdir ettim doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amacım da tam olarak bu idi, açık ve net ifade edebilmek :) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Canını sıktığına bile değmez ama tabi böylelerine haddini bildirmek de gerekiyor. Öyle yapmayınca yüz bularak gittikçe şımarıyorlar. Ama çok fazlalar fidancığım hangi biriyle uğraşacaksın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki ne yapmak gerekiyormuş? Hiçbiriyle uğraşmamak gerekiyormuş :)

      Sil
  6. Bence geç kalınmış bir tutum.Haddini bilmeyenlere tepki verilmediği için cahil öz güveni tavan yapıyor. Zamanla bu tavır onların samimi,sevecan ve şirinmiş gibi algılanmasına yol açıyor ki bu daha çirkin.Kendilerini kusursuz ve doğru sanıyorlar.Aslında bu yazını ayar ya da cevap olarak görmüyorum benim de çok şeyler yazasım geldi de ucu uzun yerlere dokunacak. Sıraladığın maddelerden 2.si, seni yakinen tanıdığım için söylüyorum cuk diye yerine oturuyor:) kalemin dert görmesin fıstık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi, doğru insanların sesi de en az bunların sesi kadar çok çıkmalı hayatta. Yoksa başka türlü olmayacak... Teşekkür ederim, sevgiler :)

      Sil
  7. Senin yazılarını okurken niye gerçek bir yazarı okuyrmuşum gibi hissettiğimi şimdi daha iyi anladım. Kendini eleştirebilmek büyük bir meziyettir herkeste olmayan....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir iddiam yok; ama gururlanmadım dersem yalan olur. Olmak isterim tabii o da ayrı mesele :) Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Kalemderi diyorum ya hep kelimelerin valsi var her yazında.. şimdi de o cehalete haykırışının sesi geldi kulağıma her hecende ama tebessüm ettim yazının sonunda çünkü üzülmekten, kızmaktan çok verdiğin karar ve öğrendiğin bir ders var tebrik ederim, böyle bir söz sanatının olduğu yerde mütevazi kalınmaması şart demek ki.. sen kendini bilirsin de birilerine de yerini bildirmek arada bir gerekli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En doğru niteleme bu oldu bence :) Gerçekten bu benim için bir ders. Mütevazılığı başka şeylerle karıştırıp durumdan istifade edenler olduğu sürece, bu dersten öğrendiklerime ihtiyaç duyacağım anlaşılan :)

      Sil
  9. "Sen ki nerede dandik, derinliksiz, tüccar kafasıyla çiziktirilmiş bir şey var okuyup hayran olmuş bir garip ademsin. Senin övgün de yergin de bana lazım değil." kaldırıp kaldırıp yere vurmuşsun kalem,ne sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Kendini o kadar güzel ifade ediyorsun ki bunları yazmana hiç gerek bile yok. Birazcık yazıdan anlayan birisi şunları okuyunca da anlıyor nasıl olsa. Ben senin yerinde olsam en başından bu tutumu takınırdım sen yine çok iyi sabrettin. Anlamayanlar okumasın böyle güzel bir bloğu anlamayanların okumasını istemem açıkçası..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamayanların ısrarla okumasını, üstüne üstlük ısrarla anlamaya çalışmamasını ben de istemiyorum; ama elden ne gelir :)

      Sil
    2. Heralde uykum varken yazmışım yoksa biliyorsun normalde özenerek yazarım :) Biraz özenilmemiş bir yorum olmuş sanki,kusura bakma canım :)

      Sil
    3. Nesi varmış yorumunun? Aklımın ucundan bile geçmedi öyle bir şey. Gayet güzel yazmışsın, teşekkür ederim.

      Sil
  11. Aşk olsun sana .... Sinirlendiklerine bak ... Hoş buna sinirlenmek de demeyelim ....
    Bir kere hangi yazar en iyi ben yazarım der ki .... Demek zorunda mı ayrıca ... Kaldı ki iyi yazmak en iyi yazmak kötü yazmak ya da en kötü yazmak .....
    Kime göre neye göre bu kıyaslama ...
    Senin kendine özgü kalemini dillendirme şeklini sevmek diye bir şey var ....
    Severim takipte olurum , bana uymaz fikrimi beyan ederim uygun şekilde ...
    Bana uygun gelmediğinde de sen kötü olamazsın ki ....
    Ben Orhan Pamuk ile bir türlü anlaşamadım .... Sempatim yok ... Kitaplarını okumak da istemem ... Bu Orhan Pamuk kötü yazıyor diye mi ...? Uyuşmuyor çoğu şeyimiz ... Benden ötürü , sevmiyorum ne yapabilirim ...
    Komik ve gereksiz eleştirilere kendine yorma bile canım benim ...
    Sen yüreğindekileri , aklındakileri ne şekilde dillendirebiliyorsan ....
    Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yazıyı yazdığım an konu kafamda bitmişti zaten :) Kalemden çıkınca benden de çıkıyor neyse ki. Sözlerin ve desteğin için çok teşekkür ederim. Orhan Pamuk'la ben de bir türlü ortak bir şeyler yakalayamadım, belirtmeden geçemeyeceğim :) Sevgiler.

      Sil
  12. Çok iyi ayar vermişsiniz. Bence iyi de olmuş. Günümüzde artık eline telefon alan herkes her konuda bilgisi olmasa dahi yorum yapmaya başladı, bunun adı da ifade özgürlüğü oldu. Okumadan, fikir sahibi olmadan yalnızca yorum yapmış olmak için yapılan gereksiz yorumlarla canınızı sıkmayın. Siz ne kadar anlatırsanız anlatın anlamayacaklardır. Üslubunuzda, yazılarında harika. Yazmaya devam. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç anlamayacaklarını, burada veya başka bir yerde aynı şeyi yapmaya gururla devam edeceklerini bilmek üzücü tabii... Ama, senin de dediğin gibi fazla büyütmemek gerek. Can sıkmak, tepki vermek kendilerini olduklarından daha önemli görmelerine yol açabiliyor maalesef. Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim, sevgiler :)

      Sil
  13. Benimde anlamadığım nokta bir dünya beylik cümle kullanıp hemde hakaret derecesine getirip Sonrada ama sen eleştiriye gelemiyorsun kiiii Arkadaşım demezler mi İnsana benim yürüdüğüm yollardan,durumlardan,olaylardan benimle beraber geçtin mi ???Hüznümü,Acımı,Doğrumu,Yanlışımı, Kararlarımı Tercihlerimi, Umutlarımı,Kırgınlıklarımı Hangisini biliyorsun ki Eleştiri altında hakaret varı konuşmaktasın? Bu hakkı sana kim verdi Şimdi ki yeni Moda ama eleştiriye gelemiyorsun Oldu sen say say Bende peki canım haklısın Canım diyeceğim :=) Onu geçtim gizliden promosyon mu dağıtıyorsun Haberim yok :) Bizler seni hep alkışlıyoruz ya Tee allahıım Ne bekliyor insanoğlu yerden yere birbirimizi hunharca eleştirip Gırtlak gırtlağa gelmem izimi Çok sıkılıyorum bu insanlardan Takdir etme yok Güzeli Alkışlamak Yok İyi olanı sen iyisin demek yok Hep bir içten içe yapamaz,izleyemez,okuyamaz,başaramaz,Bak bak Zinhar çıkılacak kalacak burda Hep bir alaşağı etmek Korkma kardeşim sevmekten iyi olanı alkışlamaktan Birinin başarmak istediğini azcık destek olmaktan Biraz motive etmekten korkma yazandan çizenden korkma Azcık sevgi şevkat merhamet incitmez gururun yerle yeksan olmaz Kendim söyledim kendim çaldım gibi oldum ama Haklısın diyip başını ağrıtmadan gidiyorum Güzel İnsan Yola devamm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle güzel ifade etmişsin ki... Onlar bilgi sahibi olmadıkları konularda, hakaret boyutlarına vararak ahkam kesecek; biz de kuzu kuzu kafa sallayacağız bunun da adı eleştiri olacak. Tam olarak istedikleri bu :) Başım ağrımadı, aksine çok iyi geldi yorumun teşekkür ederim :) Sevgiler.

      Sil
  14. Biz senin yetenegini biliyoruz canim takilma hiç o insanlara. Hepimizin basinda var o tipler.

    YanıtlaSil

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *